Kéré Architecture Kéré Architecture

The Betty Barclay Shop Concept

Back to Projects

The Betty Barclay shop in Mannheim presents a new shopfitting concept, in which fashion retail and architecture complement each other. This pilot project, developed in collaboration with Vizona, combines high quality design with environmental responsibility.

The shop’s design decisive feature is the back wall forming the point of departure for the development of the entire concept. The result is a specially designed shelving unit made of oak slats that are joined together using threaded rods and sleeves. Individual wall elements can be opened out at five different heights, and fitted with powder-coated shelves, with or without a hanging rail. The result is a system that offers virtually unrivalled flexibility and modularity, that can be adapted to changing flows of goods, and guarantees a high-quality display.

The wooden elements are attractively separated by a concrete effect wall, fitted with a backlit Betty Barclay logo. This elegant eye-catching feature offers good visibility, enhancing the display wall and the easily reconfigurable shelving units. A discerning selection of colors and materials also contributes to the inviting atmosphere. The elements developed for mid-floor use, such as tables, plinths and mirrors match the materials that can be found on the back wall. Pale oak wood, concrete look surfaces, and silver grey or galvanized rose gold finishes are subtly coordinated and embody the characteristic brand values of the Betty Barclay collections.

STATUS: Completed May 10, 2017
SITE: Engelhorn in Mannheim / Germany 

SIZE: 30 
CLIENT: Betty Barclay, Nußloch